Odrasli otroci alkoholikov

“Zahteve, ki jih težko delo ljubezni postavlja našemu razvoju, so nadnaravno velike in jim kot začetniki nismo dorasli. Če pa vendarle vzdržimo in vzamemo nase to ljubezen kot breme in učno dobo, namesto da bi se izgubili v vsej tej lahkotni in lahkomiselni igri, za katero so se ljudje pred najresnejšo resnostjo svojega bivanja skrili, bodo morebiti tisti, ki pridejo dolgo za nami, čutili majhen napredek in olajšanje; to bi bilo dosti.” (R.M. Rilke)

Otrok alkoholične družine nima let. Iste stvari veljajo za pet- ali petdesetletnika. Otroštvo enkrat mine, njegov vpliv ne. Otrok, ki v svojih najnežnejših letih ni dobil občutka varnosti, topline, čustvene stabilnosti, predvidljivosti, bo breme otroških let zagotovo prenesel v odraslo dobo. Claudia Black je izluščila tri pravila, ki veljajo v alkoholnih družinah: “Ne govori, ne zaupaj, ne čuti!” Ko berem zgodbe odraslih otrok alkoholikov, me ob podobnosti vzorcev, dnevnih situacij, občutij, spreleti srh. Srh pa me spreleti tudi vsakič, ko se prepričam, da otroci alkoholikov ne delimo samo preteklosti, temveč tudi sedanjost.

Prilagamo oddajo in prispevek, kjer je terapevtka dr. Nada Trtnik spregovorila o svoji izkušnji alkoholizma v primarni družini, ter o svojem delu z odraslimi otroki alkoholikov. Je vir bogatih informacij, tako iz izkustvene kot iz strokovne plati, kaj pomeni biti otrok alkoholika in s čim se sooča odrasli otrok alkoholika.

Otrok alkoholika, ki prebiraš te vrstice – naj te moč, ki si jo moral/a razviti ob stresnih, travmatičnih situacijah, preusmeri v proces ozdravljenja posledic družinskega alkoholizma!

https://www.youtube.com/watch?v=ofwelIh4JVs

https://www.youtube.com/watch?v=jMHSMn7hRiA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: