NAJSTNIKI

Se čutiš osramočenega, zmedenega zaradi alkoholizma katerega od staršev? Se čutiš drugačnega od ljudi, ki jih poznaš? Te je sram pripeljati prijatelje domov? Se čutiš zmedenega zaradi nenadne spremembe mame ali očeta ko je opita/opit? Čutiš, da nikomur ni mar za to kar se ti dogaja? Čutiš krivdo, pa ne veš zakaj? Se čutiš drugačnega od vrstnikov? Molčiš o družinskih skrivnostih? Prikrivaš alkoholizem starša? Se ti zdi, da te nihče ne more razumeti? Morda želiš vedeti kako lahko staršu, ki je zasvojen z alkoholom, pomagaš?

NISI SAM!

Veliko mladih se sooča s podobnimi težavami. Veliko družin alkoholikov svoje težave prikriva, zato se ti morda zdi, da si edini, ki se mu to dogaja. A podatki kažejo, da živi v Sloveniji vsak sedmi do deseti otrok s staršem alkoholikom. Alkoholizem je bolezen, ko oseba izgubi nadzor nad pitjem alkohola, in ponavadi, da preneha, potrebuje pomoč. Alkoholizem vpliva na vso družino, predvsem na otroke in mladostnike. Vedi, da tudi zate obstaja pomoč, da se lahko počutiš bolje, pa če tvoje starš preneha s pitjem ali ne. Na tej strani boš našel informacije in nasvete, ki ti bodo morda v pomoč. NACOA je tukaj, da ti nudi informacije, te podpira in nudi pomoč.

KAJ LAHKO STORIŠ?

📌Poišči informacije o alkoholu in vplivu alkoholizma na družino. Razumevanje, kako alkohol vpliva na osebo, ki ga uživa ter na ostale družinske člane, ti lahko pomaga bolje razumeti kaos, ki ga povzroča alkoholizem starša in se z njim soočiti.

📌 Vedi, da nisi odgovoren za alkoholizem starša. Ne moreš vplivati na alkoholizem starša in njegovo vedenje. Skrivanje ali zlivanje alkohola lahko stvari samo še poslabša. Zapomni si, da alkoholizem starša ni in nikoli ni bila tvoja krivda!

📌 Zapomni si, da alkohol vpliva na delovanje možganov. Alkoholiki pogosto pozabljajo stvari. Pogosto se ne spomnijo sramotnih, grobih stvari, ki so jih počeli v stanju opitosti. Poskušaj se izogniti poskusom resnih pogovorov s staršem, ko je opit. V takem stanju lahko reče stvari, ki jih sicer v treznem stanju ne bi, obstaja pa tudi možnost, da se pogovora ne bo spomnil.

📌 Bodi realističen. Ko ima nekdo probleme z alkoholom je ponavadi alkohol njegova prioriteta. Potreba po pitju postane tako pomembna, da lahko prizadene osebe, ki jih ima rad. Osebe zasvojene z alkoholom pogosto dajo obljube, ki jih ne morejo izpolniti. Vse to je lahko za celotno družino zelo težko. Otroci se lahko počutijo, kot da jih je starš pustil na cedilu, da so pozabljeni. Pomembno je zavedanje, da starš lahko neha s pitjem alkohola šele takrat, ko je sam pripravljen na ta korak. Pomoč obstaja, a najprej mora sam sprejeti dejstvo, da ima težavo in mora sprejeti odločitev, da s pitjem neha.

POSKRBI ZASE!

📌 Pogovori se z nekom, ki mu zaupaš. Pogovori se s prijateljem, učiteljem, sorodnikom, NACOO, ali katero podobno organizacijo. To ne pomeni, da nisi lojalen družini, ti pa pomaga, da se počutiš v svoji stiski manj osamljenega. To, da deliš svoja čustva ti lahko pomaga, da se počutiš bolje.

📌 Najdi čas zase. Pomemben si. Najdi čas za stvari, ki te veselijo, najsi je to šport ali drugi hobiji, sprehod, branje, sprehod s psom, srečanje s prijateljem. Lahko se pridružiš kateri od pošolskih dejavnosti, mladinskemu klubu, skavtom itd. Odmor od domače situacije ti bo dobro del.

📌 Tvoja čustva so normalna. Nič ni narobe, če sovražiš stvari povezane z alkoholizmom, istočasno pa imaš osebo, ki pije rad. Problemi z alkoholom lahko povzročijo veliko zapletenih, neprijetnih čustev. Govorjenje ali pisanje o njih ti lahko pomaga, da jih lažje razumeš. Eni ljudje pišejo dnevnik, drugi pesmi, spet drugi rišejo in slikajo. Nekaterim pomaga, da napišejo staršu pismo, kjer razložijo kako občutijo (občutke, doživljanja, ter bolečino ubesedijo). Ni nujno, da pismo tudi odpošljejo.

📌 Beri o podobnih izkušnjah ljudi. Branje ali poslušanje o izkušnjah oseb s podobno družinsko situacijo pogosto pomaga k boljšemu razumevanju čustev, ter ti da občutek, da nisi sam. Čeprav je vsaka družina drugačna, je v družinah, ki jih prizadene alkohol tudi veliko podobnosti.

📌 Informiraj se o problematiki alkoholizma. Branje o vplivu alkohola na tiste, ki ga uživajo, ter alkoholizma na družino, ti lahko prav tako pomaga pri boljšem razumevanju domačih razmer.

📌 Poveži se z organizacijo NACOA. Razumemo kako je, ko je v družini prisoten alkoholizem. Naš email naslov (nacoaslovenija@gmail.com) je zaupne narave. Ne bomo obsojali, tu smo, da ti pomagamo. Včasih lahko že anonimen pogovor ali pisanje o svojih občutkih pomaga. Z nami lahko deliš zalo malo ali veliko, kot želiš. Emaili so lahko dolgi ali kratki, pišeš lahko kolikokrat želiš.

📌 Srečaj se z osebami s podobnimi izkušnjami.
Obstajajo skupine, kjer lahko srečaš mlade osebe s podobnimi družinskimi okoliščinami. NACOA ti lahko pomaga raziskati vire pomoči v tvoji okolici. V Sloveniji obstaja nekaj Alteen skupin, kamor prihajajo mladi, ki se soočajo s pitjem staršev.

📌 Obišči terapevta. Nekateri mladostniki, da se lažje soočijo z doživljanjem alkoholizma staršev, poiščejo strokovno pomoč. V kolikor meniš, da bi ti pogovor s terapevtom dobro del, se lahko obrneš na šolskega svetovalca ali zaprosiš za pomoč osebnega zdravnika, ki te bo napotil k ustreznemu strokovnjaku.

TELEFONSKE ŠTEVILKE ZA POMOČ OTROKOM V STISKI (brezplačne številke): Telefon za otroke in mladostnike Tom (116 111), Društvo SOS telefon (080 11 15), Zaupni telefon Samarijan (116 123)

Povzeto po: ameriška NACOA (Nacional Association for Children of Alcoholics)

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: