OTROCI

Nekatere mame in očetje preveč pijejo…

VEDI DA…

💧 Odvisnost od alkohola je bolezen. Tvoj starš ni slaba oseba. Ima bolezen zaradi katere, ko pije, izgubi oblast nad sabo. Ko pije preveč alkohola, dela in govori stvari, ki jih drugače ne bi.

💧 Nisi sam. Obstaja veliko otrok kot si ti. Morda so celo v tvojem razredu. To so lahko otroci, za katere nikoli ne bi nikoli pomislil, da imajo starša, ki preveč pije. Nisi sam.

💧 Nimaš nadzora nad pitjem svojega starša. Pitje starša ni tvoja krivda. Ne pije zaradi tebe. Nisi povzročil te bolezni in ne moreš storiti ničesar kar bi stvari spremenilo.

💧 O svojih težavah se lahko spregovoriš. Pogovori se z nekom, ki mu zaupaš. To je morda učitelj, trener, starš katerega od prijateljev, tvoj zdravnik, starejša sestra, brat, ali kdo drug vreden zaupanja. To so “varni” ljudje v tvojem življenju.

KAJ LAHKO STORIŠ?

Zate imam nekaj nasvetov:

Govori o tem kako se počutiš. Lahko se pogovoriš z “varnimi osebami” v tvojem življenju – morda s prijateljem, ki ti je blizu, sorodnikom, šolskim svetovalcem, učiteljem in drugimi. Deliti svoje občutke, ne pomeni izdati svoje družine. Lahko ti pa pomaga, da se počutiš manj osamljenega.

Vključi se v dejavnosti, ki te veselijo (v šoli ali blizu tvojega doma) – zbor, košarkarska ekipa, skavti itd. Take aktivnosti ti bodo pomagale pozabiti na težave doma, ter te naučile novih stvari o sebi in o tem, kako živijo drugi ljudje.

Občutki žalosti, samote, strahu so normalni, ko živiš s staršem, ki preveč pije. Tudi to, da imaš starša rad a istočasno sovražiš njegovo bolezen, je povsem normalno. Vsi ljudje imamo kdaj mešana čustva, kot da bi čutili dve različni čustvi hkrati.

Zabavaj se! Pomembno je, da se zabavaš! Včasih otroci, ki se soočajo z zasvojenostjo v svojih družinah, preveč skrbijo in pozabijo kako je biti “samo otrok”. Tudi če je doma hudo, poskušaj najti način, da si dopustiš biti vesel in se zabavati.

Izogibaj se vožnje z osebo, ki je pila alkohol. Če je le možno se izogni vožnji z osebo, ki je pila alkohol. Ni varno. Če se temu ne moreš izogniti, se usedi na zadnji sedež na sredino, zakleni vrata, se zapni z varnostnim pasom in poskušaj ostati miren.

To, da je tvoj starš zasvojen ne pomeni, da boš zasvojen tudi ti. Večina otrok alkoholikov ne postane zasvojenih.

Ne poskušaj alkohola skrivati ali zlivati stran. Ne bo pomagalo. Nimaš nadzora nad pitjem starša. Ti nisi vzrok pitja, zato tudi ni v tvoji moči, da ga ustaviš. Le starš sam se lahko odloči za zdravljenje in ozdravitev. Kar stori oziroma ne stori je njegova in ne tvoja odgovornost.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI GLEDE ALKOHOLNE ZASVOJENOSTI

🦋 Kaj je zasvojenosti od alkohola? Zasvojenost je bolezen. Osebe, ki imajo to bolezen, izgubijo nadzor nad pitjem alkohola. Vedejo se drugače in za ozdravitev rabijo pomoč.

🦋 Kako do zasvojenosti pride? Zdravniki ne poznajo vseh vzrokov, ki pripeljejo do odvisnosti. Nekatere osebe pijejo da pozabijo na težave ali da umirijo živce, kar jih na koncu pripelje do stanja, ko ne morejo več brez alkohola.

🦋 Če je torej alkoholik bolnik, zakaj ne gre k zdravniku? V začetku se osebe, ki so zasvojene, ne zavedajo svoje bolezni. Tudi že ko se začnejo zavedati, da je nekaj narobe, velikokrat ne verjamejo, da je razlog alkohol in še naprej za svoje stanje krivijo druge stvari ali ljudi, morda službo ali karkoli drugega. Čeprav je v resnici glavni krivec alkohol.

🦋 Obstaja “povprečni” alkoholik? Ne, alkoholiki so lahko mladi, starejši, izobraženi, neizobraženi, revni, bogati, moški, ženske itd.

🦋 Kaj je zdravilo za zasvojenost od alkohola? Zdravila ni. Alkoholiki se pozdravijo s tem, da nehajo piti. Tistim osebam, ki popolnoma nehajo s pitjem pravimo “zdravljeni alkoholiki”. Ti lahko še naprej živijo srečno, veselo in produktivno življenje.

🦋 Lahko družina vpliva na to, da oseba neha s pitjem alkohola? Ne. Potrebno je vedeti, da alkoholik za to, da neha piti, potrebuje pomoč. Nihče pa osebe ne more prisiliti, da pomoč sprejme, ne glede na to kako se trudi. Pomembno se je zavedati, da člani družine sami od sebe ne morejo nuditi pomoči – alkoholik potrebuje pomoč ljudi, ki so za to strokovno usposobljeni.

TELEFONSKE ŠTEVILKE ZA POMOČ OTROKOM V STISKI (brezplačne številke): Telefon za otroke in mladostnike Tom (116 111), Društvo SOS telefon (080 11 15), Zaupni telefon Samarijan (116 123)

Povzeto po: ameriška NACOA (Nacional Association for Children of Alcoholics)

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: