6. dan mednarodnega tedna otrok alkoholikov 2016

Na šesti dan mednarodnega tedna otrok alkoholikov z vami delimo misli o dinamiki odnosov v alkoholični družini, iz knjige Andreja Perka, Pijan od življenja: 

“Alkoholiki in njihovi svojci ne doumejo, da njihovi otroci nosijo hude posledice njihovega pitja in razrvanih odnosov v družini. Mnogi se tega ne zavejo niti v času urejanja in prepričan sem, da se resno zdravljenje alkoholizma začne šele takrat, ko alkoholiki in njihovi najbližnji doumejo svojo uničujočo vlogo pri odraščanju otrok in se v tem zavedanju globoko zamislijo nad sabo in se svojega vedenja pokesajo. Tudi tako, da otroke prosijo za odpuščanje. 
Navadno pričakujemo, da bo v populaciji 5-10% alkoholikov. Za otroke alkoholikov pa vemo, da se jih kar 40% vda alkoholu. Nekateri raziskovalci navajajo celo višji procent. Ti otroci se ne zapijejo zaradi dednosti, ampak zaradi brezupnosti, v kateri so se znašli ob pijanih starših. V vsakodnevnem trpljenju si pomagajo z omamo, ki jim lažno olajša življenje, in začarani krog alkoholizma v družini je sklenjen. Ta krog se lahko vrti iz roda v rod. 
Vzgoja otrok poteka po mehanizmu identifikacije s starši. Za normalen osebnostni razvoj otrok potrebuje pravičnega in “strogega” očeta, avtoriteto, ki mu zna postaviti meje in ga vpeljati v zunanji svet zapovedi in prepovedi. Oče otroka pripravi na življenje zunaj družine. Vloga matere je drugačna. Otroku daje zavetje, varno naročje, kamor s elahko zateče, ko je v zunanjem svetu preveč pritiskov. 
Alkoholična družina tega otroku ne more ponuditi. Oče, če je občasni alkoholik, ki niti ni agresiven, zna biti v treznih obdobjih ljubeč, človek na mestu. Otrok se vanj “zagleda”, ga sprejme in mu sledi. V naslednjem hipu, ko vidi očeta pijanega in razčlovečenega, se v otroški duši vse podre. Takšne izmenjujoče izkušnje, ki rušijo otrokov čustveni in siceršnji razvoj, so v alkoholični družini pravilo. Otrok ob tem otopi, zmrzne ali pa išče pozornost z vedenjskimi motnjami, izpadi. Sin se z očetom alkoholikom ne more identificirati in postane razdvojen. Lahko razvije konformistično identiteto in tako tlomljen pogosto sam postane alkoholik. Podobna pot ga čaka tudi v primeru, ko začne kljubovati. Tudi hčerki pijani oče ne more biti vzor. Navadno se ga boji in se ji obenem smili. Posledice se kažejo predvsem v tem, da težko vzpostavijo pristen in ljubeč odnos s fanti (navadno “izberejo” alkoholike), postanejo nevrotične, neuspešne v šoli, čustveno razdvojene. “

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: