Predavanje prostovoljcem Karitasa

V soboto, 14. marca, smo nagovorili petdesetglavo skupino entuzijasticnih, mladih prostovoljcev Karitasa, ki se pripravljajo na spremljanje otrok iz socialno ogrozenih druzin v projektu “Pocitnice biserov”. Na to, ze tradicionalno letovanje, se bo odpravilo priblizno 150 otrok, razlicnih zivljenskih zgodb – nekateri med njimi tudi z izkusnjo zivljenja v alkoholicni druzini.

Spregovorili smo o tem kaj za otroka pomeni biti otrok alkoholika.
“Zivljenje otroka alkoholika se lahko primerja samo se z zivljenjem v taboriscu”, radikalno pise dr. Perko. Pritrjujemo mu. Pritrjujejo mu tudi izkusnje mreze NACOA, ki ze desetletja podpira, informira, ter raziskuje problematiko otrok alkoholikov. Otrok alkoholika pravzaprav nikoli ni otrok. Nase prevzema vloge, ki jim ni dorasel. Otroci alkoholikov ne smejo biti spontani ter radozivi. Izpostavljeni so nasilju – odkriti ali pasivni agresiji.

Otroci, ki zivijo v alkoholicnih druzinah razlicno reagirajo na travmo, ki jo prezivljajo. Osebnostno se lahko razvijajo v razlicne smeri. Otrok alkoholika je lahko t.i.”druzinski heroj” (priden, uspesen, izstopa z nadpovprecnimi dosezki, vendar neprimerno custvuje), “gresni kozel” (tezaven, jezen), “izgubljen otrok” (vase zaprt, osamljen, nepomemben), “druzinska maskota” (nezrel in hiperaktiven, a prestrasen otrok, ki zahteva zascito).

Ustavili smo se tudi pri pomembnih sporocilih za otroke alkoholikov:
– odvisnost od alkohola je bolezen
– nisi sam
– nimas nadzora nad pitjem svojega starsa
– ne glede na to ali se stars zdravi lahko poisces pomoc zase
– VREDEN SI

http://www.karitas.si/pomoc/pocitnice-biserov/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: