MEDNARODNI TEDEN OTROK ALKOHOLIKOV

Od 9. do 15. februrja 2014 je potekal mednarodni teden otrok alkoholikov. V tem tednu, nekako simbolicno, smo izvedli naš prvi projekt.  Na osnovne in srednje šole smo poslali droben izobraževalni pripomoček za otroke in najstnike (povzet po materialu ameriške organizacije NACOA), s pomočjo katerega se lahko opravijo kratke delavnice na temo življenja otrok v alkoholičnih družinah. 
Del brošure predstavlja pismo odraslega otroka alkoholika:

Pozdravljen!
Ko tvoj oče ali mama preveč pije se morda čutiš osamljenega. Misliš, da nihče ne ve kako se počutiš. Si vedel, da obstaja veliko otrok, starih toliko kot ti, ki čutijo podobno kot ti, saj tudi njihovi starši preveč pijejo? Vem kako se počutiš, saj je tudi eden od mojih staršev alkoholik. 

Ni enostavno. Ko sem bil tvoje starosti sem se počutil osamljenega. Vsakič, ko je moj starš začel piti, sem imel tisti čuden občutek v želodcu, občutek, da nekaj ni vredu. Nisem se upal nikomur zaupati. Spraševal sem se, kaj sem naredil narobe, da imam starša, ki preveč pije, ali pije zaradi mene. Prijatelji niso nikoli prespali pri meni, saj nisem vedel kdaj se bo začelo, nikoli nisem vedel kaj se bo zgodilo. Nisem želel, da bi vedeli kaj se dogaja pri nas. Bilo me je sram, čutil sem, da je pri nas tako zelo drugače kot po drugih domovih. 

Ko sem odrastel sem se odselil od doma in srečal osebe, ki so imele podobne izkušnje. Z njimi sem se začel pogovarjati o tem kako je bilo pri nas doma. Ni me bilo več sram, saj so tudi oni govorili o tem kako je bilo v njihovih družinah. Nekateri so prihajali z domov, kjer je bilo še huje kot pri nas, pri nekaterih je bilo lažje. Ob tem sem spoznal eno pomembno stvar: ves ta čas, ko sem mislil, da imam samo jaz starša, ki preveč pije, v resnici nisem bil sam. Veliko nas je takih. 

Rad bi ti povedal nekaj stvari glede zasvojenosti z alkoholom, ki bi meni samemu, ko sem bil otrok, pomagale. Morda ti bodo pomagale bolje razumeti, morda zaradi njih naslednjič, ko bo starš preveč pil, ne boš iskal krivde pri sebi. 

Tvoj prijatelj,

odrasli otrok alkoholika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: